+31 (0)6 2890 6609 info@faunateam.nl

Veelgestelde vragen

 

Veelgestelde vragen rattenbestrijding

Staat uw vraag er niet bij? Meld het ons en we zorgen voor het antwoord.

 

Waarom dienen ratten te worden bestreden?

Ratten zijn een gezondheidsrisico voor mens en dier. Voor de mens kan de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) een probleem zijn. Daarnaast zijn ratten knaagdieren en ze beschadigen eigendommen. Denk daarbij aan schade aan gebouwen waardoor bijvoorbeeld een stalbrand kan ontstaan of bijvoorbeeld vraatschade aan jonge maisaanplant.

Hoe herken je de aanwezigheid van ratten? 

Je kunt de aanwezigheid van ratten herkennen aan poot- staart of buikafdrukken in de aarde. Maar ook aan gaten in de grond of in de muur die zichtbaar belopen zijn; je ziet soms complete wissels waar de ratten actief gebruik van maken. Maar soms kun je ze ook gewoon waarnemen met je ogen. Normaal gesproken zijn de ratten het actiefst na zonsondergang. Wij gebruiken warmtebeeld apparatuur om in het donker de ratten te spotten. Warmtebeeld maakt warmte zichtbaar in het donker. Hierdoor kunnen we in het donker zien.

Hoeveel nakomelingen produceert een rat?

Een bruine rat kan wel tot 10 nesten per jaar produceren met per nest 7 tot 10 jongen. Dat betekent dat een vrouwelijke rat theoretisch per jaar 100 jongen kan voortbrengen. En die jongen kunnen zich na 12 weken weer voortplanten …

Waarom worden ratten geschoten?

De ratten worden geschoten omdat het schieten van ratten veel sneller een oplossing biedt voor het rattenprobleem. In het geval van klemmen of vangkooien is de doorlooptijd veel langer. Een rattenschutter kan op een avond wel tientallen ratten weghalen. Dat is simpelweg met vallen niet mogelijk. Het gebruik van rattengif is vanaf dit jaar alleen nog toegestaan door medewerkers met een vakbekwaamheidsdiploma. 

Waarom mag er geen rattengif meer worden gebruikt?

Bij gebruik van gif zal de rat een aantal keren van het gif dienen te eten voordat de rat vanwege het gif aan interne bloedingen zal overlijden. Een veel pijnlijker proces dat wel tussen de 4 en 14 dagen kan duren. Daarnaast duurt het enige tijd voordat de ratten überhaupt het gif gaan eten. Ratten zijn van nature schuw. Bovendien is het gebruik van gif vanaf 2023 niet meer voor iedereen toegestaan. Uitsluitend personen met de kwalificatie ‘bestrijdingstechnicus’ mogen vanaf 2023 nog gif inzetten ter bestrijding. Dit ook vanwege de kans op secundaire vergiftiging. Dat betekent dat in theorie een rat die rattengif heeft gegeten door een roofdier kan worden gegeten waardoor deze ook een vergiftiging oploopt.

Welk kaliber dient er te worden gebruikt?

Het schieten zelf gebeurt met een voorgeschreven minimaal kaliber van .177 of 4,5mm. De rat is bij impact op slag dood.

Hoe gaat FaunaTeam op de locatie te werk?

We komen bij u op locatie met daglicht kijken. We inventariseren waar de ratten zich bevinden en geven u advies hoe te voorkomen dat ratten zich thuis voelen. Zodra het donker is, bepalen we met de warmtebeeld camera waar de ratten zich bevinden en gaan we tot bestrijding over. Soms is een aantal bezoeken genoeg. Soms doen we een aantal bezoeken achter elkaar om de populatie terug te dringen en vervolgen met bezoeken met langere tussentijd om de populatie blijvend laag te houden. We melden altijd van tevoren dat we actief gaan worden met bestrijden.  

Is het ingewikkeld om zelf de vergunningen of ontheffingen te organiseren?

Het papierwerk (vergunningen of ontheffingen) verschilt per provincie. Dus niet in elke provincie zijn de voorwaarden gelijk. Daarnaast is er binnen een provincie ook verschil in bijvoorbeeld de toegankelijkheid van de locatie waar bestreden gaat worden. U kunt zich voorstellen dat er andere voorwaarden van toepassing zijn wanneer een bestrijdingsgebied vrij toegankelijk is voor het publiek t.o.v. bestrijdingsgebieden die niet toegankelijk zijn voor het publiek. FaunaTeam kent de regels, heeft een ruime ervaring met het aanvragen van vergunningen en ontheffingen en stelt deze ervaring graag aan u beschikbaar.

Rattenbestrijding Preventie

 

Wat kan ik zelf doen ter voorkoming van rattenoverlast?

Laat geen voer slingeren!

Ratten zijn altijd op zoek naar voer of voedsel. Niet of niet deugdelijk afgesloten voertonnen, zakken met voer op een pallet, maar ook toegang tot kippenvoerbakken, maisopslagen, bix en dergelijke kan de oorzaak van rattenoverlast zijn. Stop voer niet in plastic zakken, een plastic zak is voor een rat geen probleem.

Bruine ratten zijn alleseters en hebben een voorkeur voor fruit, groente, vlees en vis. Zwarte ratten hebben daarnaast ook de neiging om te hamsteren door voedsel op te slaan of een voorraad aan te leggen.

Sla je afval op in dichte bakken, laat niets slingeren en laat het regelmatig ophalen. Gooi geen los vogelvoer in de tuin.

Houd ze buiten de deur!

Ratten zijn altijd op zoek naar beschutting en/of warmte. Dus zorg dat ze niet naar binnen kunnen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien ze vrij makkelijk binnen kunnen komen. We komen ze tegen in kippenhokken, stallen, melkputten etc. Sluit daarom zoveel mogelijk naden en gaten af in muren en vloeren.

Heeft u het idee dat de ratten aanwezig zijn vanwege een defect riool? Schakel dan z.s.m. een specialist daarvoor in.

FaunaTeam is gespecialiseerd in het professioneel bestrijden van ratten.

Neem contact met ons op en uw rattenprobleem is binnenkort opgelost.

Contact

Telefoon

+31 (0)6 58 94 33 55

 

E-mail

info@faunateam.nl

 

Adres

Blaasbalg 67
2421 MC Nieuwkoop

 

Website © 2022 – 2024

FaunaTeam BV
Heemskerk Multimedia

 

 

 

Inhoud/voorwaarden

Op deze website

MollenVangen
RattenBestrijding
WespenBestrijding
FaunaSchade

 

Voorwaarden

Op alle activiteiten van FaunaTeam BV zijn algemene voorwaarden van toepassing die u hier kunt inzien.

 

Privacy Statement

FaunaTeam BV heeft een privacy statement opgesteld dat u hier kunt inzien.